UMNO Beruas – Saingan Sengit Pertandingan Ketua Bahagian

Written By marhain jelata on 29 Julai 2008 | 4:31:00 PTG

Ketua UMNO Bahagian Beruas, Dato’ Haji Hamdi Abu Bakar ditentang oleh Naib Ketua Bahagian, Abdul Manaf Hashim dalam pemilihan yang akan diadakan pada bulan Oktober atau November depan. Setakat ini Dato’ Haji Hamdi mendapat 4 pencalonan manakala Abdul Manaf juga mendapat 4 pencalonan untuk jawatan tersebut daripada 8 cawangan yang telah selesai mengadakan mesyuarat.

Dalam pilihanraya umum yang lalu, Dato’ Haji Hamdi berjaya mengekalkan penguasaannya di kerusi N.36 Pengkalan Bharu setelah mengalahkan Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak, Ustaz Abu Bakar Husein dengan majoriti 14 undi.

Setakat ini hanya Dato’ Haji Hamdi dan Abdul Manaf menawarkan diri untuk bertanding kerusi nombor 1 UMNO Bahagian Beruas manakala jawatan Timbalan Ketua Bahagian diberitakan akan ditandingi oleh Ketua Pemuda Bahgian, Mohd Ali Hj Mansor dan Ketua Penerangan Bahagian, Azhar Ahmad. Penyandang jawatan ini, Mahir Afendi disebut-sebut akan mendapat pencalonan saat akhir sebagai senjata untuk memastikan kemenangan Dato’ Haji Hamdi.

Sementara itu jawatan Naib Ketua Bahagian ditandingi oleh bekas Ketua Pemuda Bahagian, Azman Noh daripada kem Abdul Manaf dan akan ditentang oleh bekas Naib Ketua Pemuda Bahagian, Shukor Ismail dan bekas AJK Bahagian, Abdullah Sani.

Pemilihan UMNO Bahagian Beruas tahun ini diramalkan sengit berikutan pertembungan tiga kem besar yang mempunyai sejarah kesetiaan sokongan masing-masing. Kem-kem itu dikepalai oleh Dato’ Haji Hamdi (Ketua Bahagian), Mohd Ali Mansor (Ketua Pemuda Bahagian) dan Abdul Manaf Hashim (Naib Ketua Bahagian).

Walau bagaimana pun Dato Haji Hamdi dilihat memiliki kelebihan berikutan kejayaannya mengelakkan pertembungan dua team seperti yang diwarwarkan diperingkat awal. Dato’ Haji Hamdi diberitakan berjaya mendapat kompromi daripada Ketua Pemuda Bahagian, Mohd Ali Mansor yang pada awalnya berhasrat untuk bergabung dengan Naib Ketua Bahagian, Abdul Manaf Hashim.

4:31:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Awas! Tajol Simbah Petrol Pada Api Muzakarah

Written By marhain jelata on 28 Julai 2008 | 9:31:00 PTG

Berita TV1 dan TV3 sebentar tadi (8.00 malam 28 Julai) melaporkan sidang akhbar Tajol Rosli yang menawarkan kerjasama dengan PAS untuk membentuk kerajaan campuran UMNO-PAS di Perak. Dengan kata lain, tawaran itu bermaksud merobohkan kerajaan Pakatan Rakyat gabungan PAS-DAP-PKR yang baru berusia empat bulan.

Tajol menawarkan kerjasama yang kelihatan sangat murni melibatkan bilangan kerusi exco yang banyak untuk PAS. Kemungkinan laluan untuk post MB juga tidak dinafikan.

AWAS! Mainan politik UMNO telah menjangkau beberapa langkah ke depan. Mereka sedang memanfaatkan isu muzakarah muqabalah semaksimum mungkin. Kenyataan pengerusi DAP (YB Karpal Singh) berhubung cadangan mengkaji semula status PAS dalam Pakatan Rakyat membuka jalan kepada manipulasi ini.

Mujur dalam berita TV yang sama, YAB Menteri Besar Perak mengakhiri komennya dengan kata-kata “but I don’t think so” merujuk kepada soalan tentang kebarangkalian berlakunya kerjasama itu. Syabas Dato’ Seri!

Semua pihak yang menyokong Pakatan Rakyat sangat berharap agar pemimpin ketiga-tiga parti, PAS-DAP-PKR segera menamatkan isu ini dengan deklarasi bersama yang jelas dan terperinci. Pemimpin parti wajar sepakat menyerahkan ulasan tentang isu ini kepada hanya seorang pemimpin daripada setiap parti kepada mana-mana media cetak dan elektronik.

YB Karpal patut insaf untuk tidak lagi memberikan sebarang komen mewakili DAP atau Pakatan Rakyat. Langkah Pakatan Rakyat telah berulangkali berdepan dengan masalah akibat kenyataan dan komen YB Karpal.

Ahli PAS diseru supaya membanyakkan munajat dan berdoa memohon kepada Allah agar melindungi kerajaan Pakatan Rakyat serta memberikan kekuatan kepada pemimpin dan ahli PAS keseluruhannya.

9:31:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Muzakarah/Muqabalah: Majoriti Rakyat Tak Peduli Pun

Isu ini adalah isu besar di TV dan akhbar arus perdana. Kupasan di gelanggang internet lebih dahsyat lagi berbanding di TV dan akhbar itu. Negara seolah-olah sedang dilanda bencana besar yang meragut ratusan ribu nyawa. Bahasa analisis di laman web telah melangkaui segala batasan budibahasa sejagat. Tetapi bagaimana rupa sebenar atau realiti penerimaan dan kepedulian masyarakat?

Lebih 8o peratus orang Melayu tak ambil pusing langsung tentang perkembangan isu ini. Orang UMNO masih dengan jiwa dan sikap yang sama macam dulu. Tak bertambah nilai UMNOnya dan tidak juga berkurang. Orang PAS pun sama. Jiwaraganya masih sesetia dulu walau pun turut sama berbincang pro-kontra bersabit isu ini.

Yang riuh rendah mengandai, menghukum, mencadang, mencemuh dan memaki hamun hanyalah segelintir manusia politik sama ada kerana rasa bertanggungjawab atas kapasiti masing-masing atau memang kerjanya bercakap atau menulis cerita politik.

Isu ini memang ada kesannya kepada aras dan arah kecenderungan politik rakyat semua kaum. Ada yang pro dan ada yang kontra. Itulah fitrah manusia bila dah ramai. Namun begitu kita perlu realistik dalam menentukan kadar kesannya, supaya tidak membazir masa dan tenaga mengulas dan bertindak.

Media arus perdana memanipulasi isu ini dengan penuh licik dan berniat jahat. Hal itu adalah jatidiri mereka sejak zaman berzaman. Mereka sentiasa sanggup melacurkan etika dan profesionalisme kewartawanan demi perut dan periuk nasi. Biarkanlah mereka!

Pemimpin Pakatan Rakyat wajar respond kepada beberapa episod terpilih yang diisukan oleh media jiwa BN itu, tetapi bukan semuanya. Kita tidak patut menari mengikut rentak yang mereka rencanakan. Layan yang mana patut dan abaikan saja mana-mana yang tidak memungkinkan sebarang keuntungan kepada gagasan kita.

Retak memang ada, namun tidaklah sampai ke tahap nak terbelah. Jika kita tidak terus melatah dengan serangan BN yang mensasarkan emosi kita ini, seminggu dua lagi mereka akan exhausted. Mereka sendiri ada banyak urusan dan masalah dalaman yang tak habis-habis.

Pemimpin dan aktivis Pakatan Rakyat di semua peringkat perlu terus bekerja menunaikan tanggungjawab masing-masing yang jauh lebih penting daripada melayan isu ini. Jangan terikut-ikut dengan polemik dan kontroversi yang kait-mengait seolah-olah tiada kesudahannya.

PAS, PKR dan DAP adalah parti yang berbeza latarbelakang, prinsip, matlamat dan caragaya bertindak. Kita bersama dalam satu persefahaman politik berdasarkan beberapa titik pertemuan yang serupa dan dipersetujui bersama demi satu matlamat iaitu membebaskan negara daripada kezaliman dan penyelewengan Barisan Nasional. Ini adalah hakikat Pakatan Rakyat.

Oleh itu, memang logik apabila kita berbeza persepsi dalam sesuatu hal atau urusan tertentu. Prinsip politik pegangan kita tidak sama. Kadar keterikatan kita kepada perintah agama juga tidak sama. Budaya kerja dan prinsip hubungan kemanusiaan kita juga tidak sama. Realiti ini memang mendedahkan kita kepada perbezaan demi perbezaan di sepanjang perjalanan persefahaman politik yang terjalin.

Namun begitu kita sangat yakin bahkan sejarah pun telah membuktikan bahawa perbezaan antara manusia atau kumpulan manusia tidak menghalang jalinan kerjasama yang berkesan. Kita optimis Pakatan Rakyat mampu terus tegak sebagai satu team untuk menggerakkan kesedaran dan kehendak politik rakyat ke arah perubahan politik yang lebih bermakna.

PAS, PKR dan DAP perlu sepakat menjernihkan kekeruhan yang timbul. PAS sebagai pihak yang mencetuskan kebimbangan rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat perlu memberikan penjelasan dan hujjah berhubung apa yang sebenarnya berlaku. Nokhtahnya ialah satu kenyataan bersama ketiga-tiga parti yang menyatakan dengan terang bahawa ‘kita tetap sepakat’, ‘kita masih sepakat’ dan kita akan terus bersama di gelanggang politik Malaysia. Hitam-putih itu harus dikumandangkan ke seluruh negara dengan bersungguh-sungguh sama ada di depan mikrofon sidang akhbar atau di pentas ceramah dan helaian bercetak yang sampai ke tangan seluruh rakyat.

Kita serius menjunjung demokrasi bersuara. Oleh itu, kita alu-alukan suara semua pihak berhubung isu ini termasuk siaran media BN yang tiada sejarah baik niatnya terhadap kita. Bloggers yang menghentam kita dan pemimpin kita dengan label yahudi, babi, bengap, bodoh, opportunis dan seribu satu macam lagi juga kita ucapkan terima kasih. Jika mereka yakin bahawa tulisan mereka benar dan patut, silakan! Di akhirat nanti kita akan dihakimi secara detail setiap perkataan kita.

Malaysia today, raja petra kamarudin, penarik beca, adukateruna, mat saman kati, faisal tehrani, moderator blog lim kit siang dan banyak lagi nama-nama pemberi komen yang hebat-hebat di merata laman web dan blog, kita minta untuk terus menulis. Jika tulisan anda benar, maka rakyat akan untung dan anda akan mendapat kebaikan daripadanya. Jika tulisan anda adalah fitnah atau bersumberkan dendam dan kebencian, rakyat akan terus rugi, BN akan terus bertakhta dan lambat laun anda juga akan menerima akibatnya.

Bloggers dan pemberi komen yang hebat-hebat itu terkadang kelihatan seperti malaikat yang tak pernah silap. RPK terus dengan prinsip ‘plural’ dan ‘liberal’nya namun terus prejudis terhadap Islam. Adukateruna adalah penyokong kuat PAS tetapi dengan senang hati mem’babi’kan ahli PAS dan mem’bengap’kan Tuan Guru Haji Hadi. Mat Saman Kati bersemangat sungguh agar Pakatan Rakyat menumbangkan BN namun jiwa raganya membenci PAS lapan ribu peratus. Nampak macam DSAI dah jadi tuhannya dan PKR adalah parti suci lagi maksum.

Namun begitu pemimpin PAS, PKR dan DAP tak perlu terlalu gusar dengan suara keras dan kasar di angkasa raya ini. Mereka berhak menyatakan pendapat masing-masing. Rakyat bebas mendengar dan membaca. Namun begitu majoriti rakyat tak pernah kenal kaki-pukul dunia internet itu.

Harakahdaily menerima kunjungan sehingga lebih 1 juta sehari. Penulis sendiri akan melawat harakahdaily sekurang-kurangnya 5 kali sehari. Begitulah juga orang lain. Maknanya, hanya 200 ribu pengunjung sahaja yang menjenguk. Enam puluh peratus (120 ribu) adalah ahli atau penyokong setia PAS. 120 ribu itu jugalah yang menziarahi tulisan RPK, adukateruna, matsamankati, limkitsiangblog dan beberapa laman politik yang lain. Bakinya adalah rakan-rakan dari parti lain termasuk UMNO dan peniaga internet.

Ahli dan penyokong setia PAS setakat ini nyata tidak tergugat jiwa mereka dengan isu muzakarah muqabalah ini. Walau pun ada diskusi, pro, kontra, kritikan dan luahan namun mereka masih seperti asal. Majoriti Melayu lain sama ada tak peduli atau tak ada kemudahan capaian internet. Maka mereka tak tahu pun kewujudan forum politik alam siber yang riuh rendah itu.

Kaum China yang sering dilabelkan sebagai lebih celik politik pun tak berapa kesah dengan isu ini. Mereka ada berbincang isu ini kerana ia terpapar di akhbar setiap hari tetapi mereka juga sudah jemu dengan politik TV dan akhbar yang confirmed ‘putar-belit’ sepanjang zaman.

Rumusan tentang kesan kecenderungan politik kaum China dan India ialah mereka sedang tunggu dan lihat. Belum ada sebarang ‘stand’ yang muktamad. Mereka akan ikut ‘kepala’. Kalau ‘kepala’ kata terus sokong Pakatan Rakyat tak kira PAS atau PKR atau DAP, mereka akan sokong.

Kesimpulannya, pemimpin PAS, PKR dan DAP pusat, negeri dan kawasan/bahagian perlu relaks. Tak perlu menggelabah dengan tarian sumbang UMNO/BN dan maki-hamun malaikat-malaikat yang jadi bloggers.

1:28:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Pilihanraya Ketua Kg. Panchor Masih Tertangguh

Written By marhain jelata on 25 Julai 2008 | 4:10:00 PTG

Pilihanraya memilih ketua kampong Panchor masih tidak dapat diadakan berikutan tiada penyelesaian berhubung status pengundi kaum China Bagan Panchor yang dibangkitkan oleh calon UMNO, Ahmad bin Wanchik.

Pengundian itu telah dijadualkan pada 5 Julai selepas penamaan calon pada 25 dan 26 Jun lalu. Pejabat Penghulu Mukim Pengkalan Bharu telah mengeluarkan notis penangguhan pada 4 Julai berikutan bantahan penyokong calon UMNO mengenai status pengundi kaum China tersebut.

Mesyuarat khas melibatkan kedua-dua calon dan lima penyokong masing-masing telah diadakan pada hari Selasa 22 Julai yang lalu tetapi masih gagal mencapai kata sepakat.

UMNO mendesak supaya kaum China yang tinggal di Bagan Panchor tidak dibenarkan mengundi dengan alas an mereka tiada kena mengena dengan hak memilih ketua kampong Panchor yang didiami oleh orang Melayu sahaja.

Pejabat Penghulu Mukim Pengkalan Bharu menjelaskan bahawa persempadanan kampong adalah mengikut pemetaan yang disediakan oleh Pejabat Daerah dan Tanah Manjung berkaitan pentadbiran mukim dan kampong. Persempadanan itu telah digunapakai sejak puluhan tahun yang lalu di bawah pemerintahan kerajaan negeri Barisan Nasional.

PAS Kawasan Beruas dan PAS Cawangan Panchor kesal dengan tindakan calon UMNO tersebut kerana menafikan hak kaum China. Yang DiPertua PAS Kawasan Beruas meminta pihak Pejabat Daerah dan Tanah Manjung agar segera menyelesaikan masalah berbangkit dan mengadakan pilihanraya secepat mungkin.

4:10:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

338 Ahli Majlis P.B.T Perak Angkat Sumpah

Written By marhain jelata on 19 Julai 2008 | 3:59:00 PG

Majlis perlantikan jawatan dan angkat sumpah ahli-ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan negeri Perak berlangsung di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Ipoh pagi tadi (Jumaat, 18 Julai). Majlis itu diresmikan oleh YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ir. Hj. Mohd Nizar Jamaluddin.

338 ahli Majlis termasuk 30% daripadanya yang terdiri dari kalangan profesional atau wakil NGO (bukan wakil parti politik) mengangkat sumpah untuk melaksanakan tanggungjawab di 15 PBT seluruh negeri Perak.

Foto sekitar majlis tersebut boleh dilihat di SINI.

Walaubagaimana pun senarai nama ahli-ahli PBT itu masih belum dikemaskini sama ada di laman web SUK atau laman-laman web PBT Perak.
3:59:00 PG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Kerajaan PR Perak Akan Tumbang? – Renungan Untuk Pemimpin Dan Penyokong PAS

Written By marhain jelata on 16 Julai 2008 | 11:17:00 PTG

Kerajaan Pakatan Rakyat Perak memang dalam bahaya! Keadaan ini bukan kerana statement ‘akan tumbang pada 31 Ogos’ yang diucapkan oleh Dato’ Seri Tajol Rosli. Bahaya itu sudah bermula sebelum Dato’ Seri Hj. Nizar mengangkat sumpah sebagai MB lagi. Dengan kata lain, bahaya itu telah bermula pada tengah malam 8 mac 2008 selepas keputusan pengiraan undi PRU12.

Pakatan Rakyat ada 31 kerusi manakala BN 28 kerusi. PR membentuk kerajaan hanya dengan kelebihan 3 kerusi. BN hanya perlu 2 kerusi terbang menyeberang untuk membolehkan mereka berkuasa semula.

Sejak saat itu Pakatan Rakyat memang dalam bahaya. Syukur kepada Allah kerana memberikan kekuatan kepada semua 31 YB kita untuk kekal mempertahankan prinsip sehingga sekarang.

Namun begitu kekuatan pertahanan kita untuk menyempurnakan tempoh berkuasa antara 3 hingga 5 tahun lagi memang layak dibimbangi. Sejarah telah membuktikan betapa UMNO/BN sanggup melakukan apa saja demi kuasa yang merupakan satu-satunya jalan serta matlamat hidup mereka. Maruah dan dosa bukan isu bagi mereka yang hidup dengan prinsip ‘matlamat menghalalkan cara’.

Tulisan ini bukan bermaksud membincangkan kemungkinan yang boleh berlaku atau cara mengatasi kemungkinan itu. Tulisan ini bertujuan mengajak rakan-rakan seperjuangan dalam PAS agar menghitung diri dan organisasi masing-masing secara menyeluruh demi pencapaian yang lebih bermakna di masa mendatang. Kita perlu lebih objektif dalam langkah dakwah kita serta dalam realiti percaturan politik negeri Perak.

Perak adalah negeri yang melahirkan PAS. Gunung yang merbahaya di bumi Perak ini bukan setakat menggerunkan musuh sekulit tetapi turut menggentarkan jiwa penjajah British yang punyai segala kelebihan fizikal. Perak memang hebat kerana melahirkan Dr. Burhanuddin Al-Helmi, Prof. Dr. Zulkifli Mohamad, Hasan Adli Singa PAS dan ramai lagi tokoh perjuangan ini.

Di sebalik sejarah yang hebat itu, hari ini PAS tidaklah gemilang di bumi kelahirannya ini. Setakat ini PAS hanya boleh dikaitkan dengan kawasan di sebelah utara iaitu Parit Buntar dan Bagan Serai. Kawasan majoriti Melayu/Islam lain masih berkarat birunya. Selama dan Batu Kurau serta ratusan kampung Melayu yang mengelilinginya masih tak terdaya dihijaukan walau pun komitmen keagamaan penduduknya kelihatan terserlah berbanding Perak Tengah dan Selatan. Parit yang membuat kejutan pada tahun 1999 terus kecundang dalam dua pilihanraya berikutnya. Hilir Perak yang menyediakan tokoh-tokoh hebat kepimpinan negeri seperti Ustaz Misbah dan Sdra Muhaimin, juga tidak memperlihatkan perkembangan menarik. Kuala Kangsar, Lenggong dan Grik tak kemana dari dulu hingga sekarang. Perak Selatan yang memiliki Ustaz Tarmizi dan Ustaz Zulkarnain juga hanya bertahan dengan perkembangan yang perlahan dan berdikit-dikit.

6 kerusi yang dimenangi dalam PRU12 bukanlah petunjuk kepada kekuatan PAS yang sebenar di negeri ini. Umum mengakui bahawa faktor Makkal Shakti memainkan peranan besar bagi kemenangan calon Pakatan Rakyat di seluruh negara termasuk negeri Perak. Majoriti kemenangan yang agak selesa hanyalah di kerusi N.51 yang di wakili oleh Menteri Besar. Itu pun dibayangi kekuatan besar Makkal Shakti. PAS Lumut mengakui bahawa pertambahan undi Melayu/Islam hanya pada kadar 10% sahaja.

Kenapa majoriti Melayu Perak masih tidak dapat menerima PAS? Sukar dipercayai jika dikatakan Melayu Perak menolak PAS kerana dasar Islam yang diperjuangkan. Melayu tidak menolak Islam sebagai asas perjuangan.

Salah satu rumusan awal tentang asas penolakan itu ialah mereka tidak memahami Islam sebagai Ad-Deen dalam konteks sebenar seperti yang kita yakini. Sebab kedua ialah mereka masih percaya bahawa UMNO juga memperjuangkan nasib umat Islam dan sentiasa berusaha menegakkan syiar Islam.

Mind-set ini telah berakar umbi dalam diri majoriti orang Melayu. Penjajah berjaya menyemai persepsi itu dalam jiwa datuk-nenek Melayu sejak era Malayan Union lagi. UMNO/BN juga berjaya menyambung misi penjajah. Semua sistem dalam pemerintahan negara yang boleh menjurus kepada pembentukan jatidiri, telah diolah dengan penuh licik oleh UMNO untuk menghasilkan jiwa Melayu/Islam yang prejudis dan skeptik terhadap Islam.

Melayu jenis inilah yang masih setia menyokong dan mengundi UMNO/BN. Aktivis PAS wajib insaf bahawa UMNO masih menjadi pilihan Melayu/Islam. Daripada 28 kerusi BN dalam DUN Perak, UMNO menguasai 27 kerusi.

PAS menang 6 kerusi kawasan Melayu/Islam manakala PKR 3 kerusi. Jumlah kerusi kawasan Melayu/Islam yang kita menangi hanya 9 berbanding 27 milik UMNO.

Pakatan Rakyat membentuk kerajaan dengan kombinasi 22 ADUN bukan Melayu/Islam (DAP-18, PKR-4)dan 9 ADUN Melayu/Islam (PAS-6, PKR-3).

Angka-angka ini patut direnung dengan penuh insaf oleh pemimpin dan aktivis PAS semua peringkat di negeri Perak. Pengaruh PAS memang bertambah berbanding masa lalu, tetapi hanya sedikit dan perlahan. Kejayaan Pakatan Rakyat bukan kemenangan perjuangan dan cita-cita Islam sebenar. Pencapaian ini hanya selangkah ke depan bagi matlamat perjuangan kita yang hakiki. Destinasi kita masih jauh.

Kita patut memeriksa semua asas, strategi dan pendekatan dakwah kita secara menyeluruh. Sunnah dakwah yang diwariskan oleh RasuluLlah SAW patut kita selongkar sehabis-habisnya. Tiada model lain yang boleh menggantikan asas, strategi dan pendekatan dakwah RasuluLlah sama ada dari sudut keberkesanan proses atau kegemilangan pencapaian. Ulama’ perlu serius kembali kepada model ini. Profesional pun wajib akur untuk kembali kepada pendekatan sunnah ini. Sunnatullah dalam apa jua perkara hanya satu. Tiada dua atau lebih.

Pemerhatian secara sistematik dan perumusan berobjektif patut dibuat terhadap butiran seerah dakwah RasuluLlah SAW, diikuti akplikasi penuh bertanggungjawab dalam penetapan strategi dan pengurusan gerak-kerja PAS semua peringkat di negeri ini.

Sunnah dakwah RasuluLlah adalah raja segala ideal. Allah telah mengesahkan bahawa ideal sunnah itu adalah suatu yang praktikal serta realiti yang mampu dilaksanakan oleh ummat Muhammad.

Pemimpin dan aktivis PAS wajar memerhatikan binaan dakwah RasuluLlah pada semua juzu’nya. Di antara perkara yang perlu diselidiki ialah :

kemuktamadan prinsip – kesahihan fokus – wibawa kepimpinan – watak pemimpin – wibawa dan seni penampilan – pengucapan berkesan dan berhikmah – budaya cambah-fikir – syura pelbagai aras dan arah – pemikiran strategik – profesionalisme pengurusan – pemikiran tektikal – pendekatan kasih sayang – pendekatan hormat dan penghargaan – budaya hisbah

Juzu’ keperibadian cemerlang RasuluLlah yang disenaraikan ini boleh dicungkil daripada keseluruhan kisah sepanjang tempoh hayat Nabi Muhammad seperti yang disusun di dalam kitab-kitab seerah. Juzu’ kecemerlangan pemikiran, organisasi, pendekatan dan tektikal boleh dikaji mengikut peringkat masa atau peristiwa yang khusus.

Pemimpin dan aktivis PAS perlu menguasai seni keperibadian RasuluLlah dalam hubungannya dengan semua pihak. Hubungan dengan penjaga (datuk dan bapa saudara baginda), kaum keluarga yang lebih tua, isteri, mertua, kaum keluarga sebaya, anak, menantu, cucu, bisan, sahabat, musuh, pemimpin masyarakat, golongan elit, rakyat bawahan, peniaga, tentera, panjawat awam, buruh dan lain-lain.

Pemimpin dan aktivis PAS perlu menghalusi seni strategi dan tektikal RasuluLlah dalam segala cabang kepimpinan baginda. Dakwah period Makkah, dakwah period Madinah, dakwah rahsia, dakwah nyata, dakwah individu, dakwah kelompok, dakwah massa, dakwah raja dan kerajaan, pendekatan lisan, pendekatan tulisan, pendekatan ghaib (doa), pendekatan seru, pendekatan pujuk, pendekatan marah, pendekatan ancam, pendekatan logika, pendekatan pembuktian, pendekatan sejarah, penstrukturan organisasi, kepelbagaian idea, pemeringkatan proses, tindakan diplomatik, tindakan fizikal, tindakan ketenteraan, kepelbagaian tektik perang, aplikasi fiqh awlawiyyat dan lain-lain.

Kita yakin jika pemimpin PAS negeri, kawasan dan cawangan benar-benar ta’aqul keseluruhan sunnah dakwah itu dan menjiwai kefahaman itu dalam praktik diri dan organisasi, Islam akan segera difahami oleh Melayu negeri Perak.

Apabila Melayu negeri Perak tidak lagi prejudis terhadap Islam, insyaAllah hanya PAS lah satu-satunya pilihan mereka dalam pilihanraya yang akan datang sama ada PRU13 atau PRU seterusnya.

11:17:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Teroka Haram 1 - Dendang / Teroka Haram 2 - Sg Batu Segari Melintang

HARAM 1 - DENDANG

Penduduk sekitar Beruas terutama di kampung Dendang, Pintu Gerbang dan Tualang mendesak pihak berwajib menyiasat dakwaan aktiviti penerokaan haram di kawasan berdekatan kampung mereka.

Aktiviti yang menimbulkan tandatanya itu dilaporkan turut melibatkan bekas kawasan padang ragut seliaan Jabatan Perkhidmatan Haiwan dan sebahagian kawasan hutan simpan.

pasberuas.blogspot diberitahu bahawa penduduk telah membuat laporan dan aduan kepada pejabat Jabatan Perkhidmatan Haiwan serta lain-lain pejabat yang berkenaan tetapi tiada tindakan lanjut sehingga kini. Aktiviti pembersihan kawasan dan penanaman kelapa sawit masih terus dilakukan oleh kumpulan peneroka tersebut.


HARAM 2 - SG. BATU SEGARI MELINTANG

Penduduk sekitar Pantai Remis terutama kampung Sungai Batu, Tebuk Yan dan Segari juga mendesak pihak berkuasa tanah daerah dan negeri serta Jabatan Perhutanan agar menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya berhubung aktiviti penerokaan tanah di kawasan berhampiran bekas lombong bijitimah dan kuari batu di sini.

Kawasan ini terletak hanya 3 km daripada jalanraya utama (jalan persekutuan) Pantai Remis - Lumut. (kawasan dalam bulatan kuning imej satelit - foto atas)

Aktiviti penanaman kelapa sawit telah lama dijalankan di sini tanpa tanda-tanda tindakan oleh pihak berwajib.

Penduduk mendesak supaya tindakan segera diambil oleh pihak berwajib sama ada menghentikan pembolotan tanah oleh individu/kumpulan yang sama atau membuka kawasan tersebut untuk dipohon oleh orang ramai yang layak.

SmileyCentral.comImej satelit di atas jelas menunjukkan aktiviti yang dinyatakan dan agak mustahil ianya terlepas daripada pemantauan pihak berkuasa yang berkenaan.

6:26:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Munajat Rakyat Di Stadium Perak

Tarikh : 17 Julai 2008
Bermula : 7.00 petang
Tempat : Stadium Perak

Tentatif

Berbuka Puasa
Solat Maghrib
Tazkirah oleh Ustaz Suaid Din (Ketua Dewan Ulama' PAS Perak)
Solat Isya'
Solat Hajat & Munajat Rakyat


Ceramah

Penceramah 1 :
YAB Dato' Seri Ir. Hj. Mohd Nizar Jamaluddin
Penceramah 2 :
Al-Fadhil Ustaz Haji Ahmad Awang

UMNO/BN sedang berusaha untuk menggugat Kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak berikutan kenyataan Dato' Seri Tajol Rosli mengenai kemungkinan kerajaan sekarang akan tumbang pada atau sebelum 31 Julai ini.

Sumber pasberuas.blogspot menyatakan bahawa UMNO/BN sedang giat berusaha memujuk 3 ADUN Pakatan Rakyat untuk keluar parti menjelang tarikh tersebut. Isu ini hangat dibualkan di kalangan rakyat negeri Perak terutama berkenaan sejumlah besar wang yang didakwa cuba diumpan kepada beberapa orang YB Pakatan Rakyat.

Sehubungan dengan itu Dewan Ulama' PAS Perak mengumumkan penganjuran majlis munajat rakyat pada 17 Julai (Khamis) ini bertempat di Stadium Perak, Ipoh. Program tersebut akan bermula dengan majlis berbuka puasa diikuti solat maghrib dan tazkirah. Solat hajat dan munajat rakyat akan diadakan selepas solat Isya'. Program akan diteruskan dengan ceramah oleh YAB Menteri Besar dan Pesuruhjaya PAS Perak selepas selesai munajat.

Ahli-ahli dan penyokong PAS diseru supaya berpuasa pada hari tersebut dan hadir beramai-ramai ke stadium untuk berbuka puasa dan mengikuti aturcara sehingga selesai. Penganjur menyeru supaya semua yang hadir dapat membawa juadah berbuka puasa dan sejadah.
2:24:00 PG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Cadangan Untuk PAS Perak – Mantapkan Komunikasi Dan Segerakan Pembuktian Gagasan Pemerintahan Berkebajikan

Written By marhain jelata on 13 Julai 2008 | 4:45:00 PTG

Tempoh 100 hari telah berlalu. Rakyat akur bersabar menunggu selesai tempoh itu. Rakyat faham tentang keperluan tempoh bertenang untuk memeriksa dan menyusun semula dokumen, struktur, piagam dan dasar pemerintahan yang baru. Rakyat berlapang dada memberi laluan kepada perakuan Pakatan Rakyat negeri Perak untuk menunaikan janji manifesto pilihanraya sebaik selesai tempoh 100 hari keramat itu.

Tempoh 100 hari telah berlalu. Rakyat mengakui bahawa kerajaan baru negeri Perak telah melakukan beberapa pembaharuan yang baik, antaranya :

1. Pengumuman langkah memberikan geran hak milik tanah kepada penduduk kampung baru (majoriti kaum Tionghua) dan kampung tradisional Melayu yang telah lama menduduki tanah kerajaan.

2. Bantuan awal kepada golongan miskin tegar bernilai RM200 untuk satu keluarga melibatkan peruntukan RM 1 juta.

3. Pelaksanaan kaedah pemilihan ketua kampung secara pengundian oleh warga kampung.

4. Penstrukturan semula agihan kerusi Ahli Majlis Daerah/Perbandaran dengan memperuntukkan 1/3 bilangan kerusi kepada profesional dan NGO yang bukan mewakili parti politik.

5. Bantuan RM1000 kepada anak Perak yang mendapat tawaran pengajian di IPTA.

6. Pemberian 20 cubic meter air percuma (L.A.P) kepada 15000 keluarga berpendapatan RM750 ke bawah melibatkan perbelanjaan hampir RM 2 juta sebulan.

7. Kenaikan elaun guru KAFA.

8. Pengumuman dasar profesionalisme pentadbiran jabatan kerajaan tanpa tekanan dan campurtangan melampau ahli politik.

9. Pelaksanaan dasar kerajaan mesra pelanggan dan pemimpin mesra rakyat melalui langkah mengurangkan kerenah birokrasi dan protokol ala feudal.

Mungkin ada beberapa perkara lagi selain daripada yang dinyatakan di atas. Itulah bukti kesungguhan kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak untuk melakukan pembaharuan demi kebajikan rakyat.

Rakyat mengakui pembaharuan yang berlaku. Rakyat mengiktiraf kewajaran pelaksanaan dasar, polisi dan langkah yang telah dilakukan itu. Syabas dan tahniah!

Di sebalik pencapaian itu, secara jujur harus diakui bahawa Kerajaan Negeri Perak dilihat sangat lambat bahkan ramai rakyat menyifatkannya sebagai lembab dan seolah-olah kehilangan fokus.

Rakyat akur bahawa bukan semua perkara boleh dilakukan serentak dalam satu masa. Rakyat sedar bahawa misi dan visi besar Pakatan Rakyat memerlukan satu tempoh yang menasabah untuk terlaksana dan tercapai. Rakyat faham bahawa penunaian janji itu perlu berlaku secara berperingkat, satu demi satu atau sedikit demi sedikit. Rakyat sangat faham.

Namun begitu, rakyat yang mendukung perjuangan PAS, PKR dan DAP sejak sekian lama terutama ketika mengusahakan kemenangan pada PR12 yang lalu, sedang terkulat-kulat menunggu dan menanti komitmen yang lebih bermakna dan lebih terserlah daripada kerajaan Perak yang dijulang dan disokong.

Setakat ini, penggerak parti-parti Pakatan Rakyat di gelanggang politik sebenar iaitu di kampung dan pekan kecil, masih tidak menerima hitam-putih yang jelas tentang reform yang telah bermula atau yang sedang digerakkan oleh kerajaan negeri. 9 perkara yang tersenarai di awal tulisan ini belum memadai. Rakyat era maklumat adalah rakyat yang penuh kemampuan untuk menganalisis dan membuat penilaian.

Pemimpin-pemimpin PAS di peringkat kawasan parlimen dan kawasan DUN sedang bergelut dengan serangan hujjah bertubi-tubi oleh pencatur politik sebenar iaitu pengundi-pengundi. 9 perkara itu terlalu sedikit untuk dijual kepada telinga dan pemikiran ratusan ribu pengundi di sekeliling kita.

Wibawa Pakatan Rakyat bukan terletak hanya pada penampilan dan gaya pemimpin-pemimpin kerajaan. Rakyat kurang peduli tentang isu hubungan intim pemimpin kerajaan negeri dengan istana. Rakyat tak mau bersusah-payah mengambil tahu tentang peralihan 16 September. Rakyat tak bernafsu nak menyelidik benar atau tidak Shaiful Bahri diliwat. Rakyat tak ambil pusing tentang kehidupan peribadi pemimpin-pemimpin kerajaan PR Perak yang diwar-warkan sebagai low-profile, mesra, mudah diajak berbincang dan macam-macam lagi.

Rakyat sedang menunggu produk kerajaan negeri yang memberikan kesan langsung kepada kualiti dan taraf hidup mereka. Rakyat sedang menanti solusi berkesan yang patut dicetuskan oleh kerajaan untuk membantu mereka meningkatkan taraf hidup dalam era inflasi yang perit ini.

Rakyat tak teringin mendengar makluman tentang wacana itu dan ini di hotel sana dan sini melibatkan tokoh atau professional mana sekalipun. Rakyat tak teruja dengan program ceramah atau forum anjuran PAS, PKR dan DAP di dewan, padang dan stadium yang mendapat sambutan baik akhir-akhir ini. Rakyat tak heran dengan berita 50000 borang permohonan menjadi ahli PAS habis dalam masa yang singkat.

Isu utama rakyat ialah keselesaan hidup. Realiti ini wajib diinsafi oleh semua pihak terutamanya pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat. Sama ada wajar atau tidak wajar rakyat mengutamakan isu taraf hidup, itu bukan soalnya. Soalnya ialah hampir semua rakyat mendambakan keselesaan hidup yang lebih baik. Rakyat mengharapkan progress yang lebih pantas dalam isu pembelaan nasib mereka.

Pemimpin parti politik patut insaf bahawa mereka tidak mampu menentukan sepenuhnya bagaimana rakyat harus berfikir. Pemimpin PAS, PKR dan DAP tidak wajar menghukumkan supaya rakyat mengikut kehendak pemimpin semata-mata. Pemimpin diangkat ke kerusi itu oleh rakyat. Walau pun tugas pemimpin ialah sebagai pemandu bagi kenderaan yang dinaiki oleh rakyat, namun rakyat berhak menetapkan syarat kepada pemandu supaya memastikan perjalanan itu sampai ke destinasi yang dipersetujui bersama.

Kalau pemandu cuai ketika memandu, penumpang akan bertindak memaksa pemandu supaya berhenti. Rakyat akan turun dari kenderaan ini dan mencari kenderaan lain.

Rakyat sedang menilai dengan penuh teliti dan kritis. Keseriusan itu tergambar daripada soalan-soalan dan perli-sindir yang sentiasa berkumandang di forum mega rakyat di merata rumah, masjid, kedai dan di mana saja. Pemimpin PAS, PKR dan DAP peringkat negeri perlu merakyatkan pemikiran dan fokus mereka. Mereka selayaknya sangat maklum tentang prioriti projek atau program yang mahu dilaksanakan.

Penyokong PR khususnya ahli-ahli PAS masih ingat segala hujjah pemimpin dan penceramah PAS tentang good governance serta keutamaan meningkatkan taraf hidup rakyat terbanyak yang sentiasa dikumandangkan di pentas ceramah sepanjang zaman.

Sekarang PAS, PKR dan DAP mesti membuktikan ideal yang diwarwarkan sekian lama. Tanggungjawab itu terpikul ke atas bahu pemimpin ketiga-tiga parti. Anggota parti di peringkat bawah tetap setia menjalankan tugas dan berperanan untuk menjayakan cita-cita rakyat.

Masalah sekarang ialah rakyat belum nampak langkah yang bergaya oleh kerajaan negeri. Janganlah 9 perkara (di awal tulisan ini) itu dipertahankan sangat sebagai bukti tentang tindakan dan berperanannya kerajaan. Pemimpin PAS, PKR dan DAP mesti sedar bahawa rakyat bukan buta pengetahuan dan buta maklumat.

Satu kelemahan nyata kerajaan negeri Perak dan parti-parti kerajaan ialah komunikasi. Rakyat tak dapat maklumat yang jelas dan sahih tentang langkah dan tindakan kerajaan. Rakyat tidak diberi makluman yang tepat tentang tawaran atau peluang yang dikemukakan oleh kerajaan. Rakyat tidak diberikan penjelasan tentang isu-isu yang berbangkit sama ada dibangkitkan oleh musuh politik atau dipersoalkan oleh bukan kelompok politik.

Komunikasi PAS Perak dengan organisasi parti peringkat kawasan Parlimen dan DUN masih pada tahap kualiti tahun 60an. Organisasi dan anggota PAS peringkat bawah sentiasa mendapat berita tentang sesuatu perkara daripada pihak lain.

Isu pemberian hak milik tanah, butiran bantuan miskin tegar, makluman tawaran biasiswa/pinjaman pelajar IPT, isu keanggotaan ahli Majlis Daerah/Perbandaran, isu jawatankuasa qariah, kemudahan bantuan kerajaan untuk institusi pendidikan dan banyak isu lain hanya diketahui melalui tv, radio dan akhbar yang boleh diragui ketepatan maklumatnya.

Kenapa butiran lengkap hal-hal itu tidak disalurkan kepada PAS peringkat kawasan dan cawangan secara resmi? Apakah PAS Perak terlalu daif dan tak mampu nak bangunkan laman web untuk memuatkan penjelasan tentang isu-isu berbangkit dan memaklumkan langkah serta tawaran resmi kerajaan?

Terkini, tv dan akhbar harian memaparkan keluhan pelajar IPT yang datang ke pejabat exco Pelajaran (YB Nga Kor Ming) tetapi disuruh pulang oleh kakitangan pejabat. Ramai rakyat dimaklumkan bahawa kerajaan dah umumkan bantuan RM1000 kepada anak Perak yang dapat memasuki IPTA. Kebanyakan rakyat memahami bahawa ia adalah bantuan segera. Itulah yang beredar dari mulut A ke telinga B, dari mulut B ke telinga C dan seterusnya.

Tak mampukah pemimpin-pemimpin parti Pakatan Rakyat yang profesional belaka itu menyediakan notis bertulis tentang tawaran tersebut? Tak mampukah PAS Perak yang mantap itu mengemailkan notis tersebut kepada PAS kawasan-kawasan supaya dihebahkan kepada rakyat dengan butiran yang jelas dan terperinci? Tak mampukah pejabat SUK atau Pejabat Exco Pelajaran menghantar notis tersebut melalui faksimili ke pejabat-pejabat Penghulu Mukim untuk dimaklumkan ke kampung-kampung?

4:45:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Tahniah Qari dan Qariah Perak!

Written By marhain jelata on 11 Julai 2008 | 10:07:00 PTG

Qari dan qariah Perak diumumkan sebagai Johan Tilawah Al-Quran peringkat Kebangsaan 1429/2008 sebentar tadi. Majlis kali ini diadakan di negeri Kedah Darul Aman. Kemenangan bersih negeri Perak melalui kedua-dua wakil qari dan qariah ini merupakan sejarah bagi negeri Perak. Syabas Perak!
Johan qari ialah Al-Fadhil Ustaz Shamsul Arifin Hj Sufian manakala johan qariah ialah pelajar Akademi Al-Quran, Sharifah Khasif Mohd Badiuzzaman yang juga naib johan tahun lalu.

Penulis muatkan di sini sekeping foto Ustaz Shamsul Ariffin pada tahun 1978 ketika mengetuai kumpulan nasyid Sekolah Izzuddin Shah Ipoh dalam satu majlis di Sekolah Raja Perempuan Ipoh.
10:07:00 PTG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

UMNO Beruas anjur himpunan pemikiran Melayu primitif

Written By marhain jelata on 10 Julai 2008 | 3:24:00 PG

Ketuanan Melayu haprak terus jadi agenda UMNO Beruas. Malam tadi mereka sekali lagi menganjurkan perhimpunan ketuanan haprak di arena square Pengkalan Bharu selang hanya beberapa hari selepas taklimat isu yang sama baru-baru ini.

Program malam tadi dijangka menarik lebih ramai pendengar berikutan nama sederhana besar yang dijemput sebagai penceramah iaitu bekas orang kuat Parti Keadilan, Hamdan Taha dan seorang Profesor yang tak dapat dipastikan kredibilitinya. ADUN Pengkalan Bharu, YB Dato' Hj Hamdi Abu Bakar turut menyampaikan ceramah.

Walau bagaimana pun, majlis itu hanya mampu menarik hampir 200 orang pendengar sahaja.

Semua penceramah membangkitkan isu penguasaan negeri Perak oleh kaum Cina. Menteri Besar dan lain-lain ADUN Melayu Pakatan Rakyat hanya boneka. Jiwa dan pemikiran pendengar dihasut dengan sentimen perkauman yang sangat dahsyat. Jelas bahawa UMNO cuba menggambarkan kaum Cina sedang melakukan penganiayaan terhadap orang Melayu dengan kuasa yang ada ditangan mereka sebagai kumpulan majoriti dalam kerajaan campuran negeri Perak.

Kalau bentuk ucapan-ucapan malam tadi keluar dari mulut penceramah PAS atau lain-lain parti Pakatan Rakyat, sudah pasti meletup berita mengaitkannya dengan unsur hasutan, perkauman dan ancaman terhadap ketenteraman awam. Senario penangkapan dan pendakwaan melibatkan pemimpin-pemimpin parti pembangkang sebelum ini membuktikannya.

Namun itulah realiti Malaysia. Perkataan-perkataan itu adalah jenayah kalau penceramah PAS, PKR atau DAP menuturkannya, tetapi apabila UMNO yang cakap - no problem!

Kita layak bertanya "ke mana hilangnya SB dan penguatkuasa ketenteraman awam?". Tidakkah terpanggil untuk mengambil langkah menghalang mainan isu perkauman yang sangat merbahaya ini? Atau UMNO memang maksum dan kebal daripada penguatkuasaan undang-undang? Sama ada soalan ini adalah soalan bodoh, atau memang kebodohan telah merajai kehidupan hari ini. Wallahu a'lam.

UMNO sungguh yakin bahawa orang Melayu masih bodoh. Justeru itulah penceramah-penceramah semalam terus cuba memperbodohkan Melayu yang hadir dengan hujah-hujah bodoh dan bangang.

Pengumuman langkah memberikan hak milik tanah secara pajakan 999 tahun kepada penduduk negeri Perak yang telah puluhan tahun menduduki tanah kerajaan, sama ada di Kampung Baru (kaum Cina) atau kampung Melayu di putar secara palsu dan penuh niat jahat oleh mulut UMNO di atas pentas malam tadi.

Melayu yang hadir di takutkan dengan gambaran akan merempatlah kita sedikit hari lagi kerana hilang segala hak dan kemudahan yang kononnya dinikmati selama ini. Kerajaan bangsa Cina yang menguasai Perak seolah-olah sedang melaksanakan dasar menutup peluang orang Melayu dan membuka laluan seluas-luasnya kepada bangsa Cina untuk menguasai tanah, balak dan projek-projek negeri ini.

Sebahagian besar pendengar kelihatan memiliki jatidiri 'angguk' yang sangat baik. Provokasi sentimen yang digunakan sebagai senjata oleh penceramah nampaknya berkesan di fikiran pendengar. Jika menonton rakaman video majlis itu, Tun Mahathir pasti tersenyum kerana statementnya tentang hapraknya Melayu terbukti benar.

BAHAN FIKIR UNTUK MELAYU UMNO BERUAS

Aku dihubungi oleh seorang dua rakan daripada UMNO Beruas memberitahu bahawa mereka dah terjumpa blog ini. Sesekali mereka akan singgah juga ke blog ini walau pun hati terasa sakit. Oleh kerana anda sudi singgah maka sudilah juga kiranya membaca komen aku tentang isu ketuanan haprak ini.

nombor 1

Melayu memang dah hilang ketuanannya! Bukan hari ini tetapi sejak puluhan tahun yang lalu. Fakta sejarah yang termaktub menunjukkan UMNOlah yang telah merobohkan ketuanan bangsa di tanahair ini.

Aku tak kesah sangat dengan hal ketuanan Melayu ini. Melayu tak akan jadi kuat dengan nilai kemelayuannya. Aku berpegang teguh bahawa kalau Melayu ingin kuat, kekuatan itu ada pada Islam yang dianutinya. Satu hal lagi, kalau pun bukan Melayu yang jadi tuan, tetapi mereka adil, bertimbangrasa, tidak korup, tiada budaya kronisme dan tiada budaya nepotisme - itu lebih baik daripada Melayu jenis haprak.

Namun apabila UMNO sentimental sangat dengan igauan ketuanan Melayu ini, maka aku rasa bertanggungjawab untuk mengingatkan bangsa aku tentang fakta ketuanan Melayu yang terhakis di bumi bertuah ini.

Tolonglah buka buku sejarah. Tolonglah buka surat khabar lama. Tolonglah baca penulisan sejarah oleh pengkaji di universiti-universiti. Anda pasti berjumpa dengan fakta pengkhianatan UMNO terhadap survival politik bangsa Melayu dari sudut demokrasi pilihanraya.

UMNOlah yang membuka laluan dan memberi laluan terkangkang kepada penurunan jumlah kerusi Melayu di Parlimen. UMNOlah yang buta mata buta hati mewartakan kerusi-kerusi Parlimen baru di kawasan majoriti pengundi bukan Melayu. Tambah 10 kawasan baru majoriti bukan Melayu tetapi hanya 2 kawasan majoriti Melayu. Lebih kurang begitulah berlaku setiap kali persempadanan baru kawasan pilihanraya sejak dulu hingga kini. Hasilnya hari ini bilangan kerusi Parlimen kawasan majoriti pengundi Melayu jadi kecil berbanding kerusi kawasan majoriti bukan Melayu.

Siapa yang melakukan perkara ini? Kuasa siapa yang membolehkan tambahan kawasan baru bukan Melayu itu berlaku? Jawabnya sudah tentulah UMNO!

UMNOlah pengkhianat Melayu. UMNOlah perogol maruah Melayu. UMNOlah peruntuh ketuanan Melayu.

Kalau DAP dikira sebagai musuh Melayu yang sekarang sedang melaksanakan dasar merampas hak Melayu, maka yang bersalah kerana memberikan kuasa kepada DAP ialah UMNO.

Setiap kali persempadanan semula kawasan pilihanraya, UMNO yang bijak bestari itu sanggup pecahkan satu kawasan Parlimen majoriti Cina menjadi dua kawasan. Satu kerusi jadi dua kerusi. Sekali persempadanan semula, tujuh atau lapan kawasan Cina dipecahkan. Maka yang asal hanya 7 dah jadi 14.

Malangnya, UMNO tidak mengizinkan pertambahan kerusi baru di kebanyakan kawasan majoriti Melayu terutamanya di Kelantan, Trengganu dan Kedah. UMNO tak mahu PAS dapat peluang menambah kerusi, sedangkan hampir semua calon PAS adalah sebangsa dengan UMNO iaitu bangsa Melayu.

Pertambahan kawasan majoriti Cina tidak seimbang dengan pertambahan kawasan Melayu. Hasilnya, berlakulah penguasaan DAP seperti hari ini.

Kalau DAP itu ibarat hantu, maka UMNOlah tuan hantu itu. Kalau DAP itu perampas ketuanan Melayu, maka UMNOlah yang mengandung dan melahirkan kekuatan DAP itu. Kalau DAP itu dinilai sebagai mewakili kepentingan kaum Cina semata-mata, maka UMNOlah yang membuka laluan sebenar kepada penguasaan DAP dalam kancah politik negara ... poorah UMNO!

nombor 2

Aku menyeru Melayu UMNO supaya membuka mata seluas-luasnya dan merawat minda agar kembali pulih dari penyakit kronik yang dihidapi sekian lama. Melayu memang bukan tuan dalam segala hal. Melayu dah lama jadi kuli haprak. Merempat dan bangsat.

Tolonglah tengok bangunan-bangunan di bandar dan pekan. Tak payah pergi jauh, tengoklah di pekan Beruas, pekan Pantai Remis dan pekan Air Tawar. Siapa yang memiliki bangunan dan perniagaan yang beribu macam itu? Milik Melayu kah?

Tengoklah tanah-tanah anugerah di merata kampung. Milik Cina keluasannya 4 ekar, 6 ekar hingga 10 ekar. Milik Melayu, paling luas 2 ekar kecuali yang dapat tanah felcra (lebih sikit).

Khusus untuk warga Parlimen Beruas - cuba tinjau sepanjang jalan bermula dari Batu 13 Segari hingga ke simpang Batu 12, menghala ke Ayer Tawar. Tak perasan kah betapa sepanjang hampir 30 kilometer di kiri dan kanan jalan itu, tanahnya adalah milik kaum China?

Aku tak bermaksud mempertikaikan hak mereka untuk memiliki tanah anugerah kerajaan itu. Lebih-lebih lagi ia telah diberikan puluhan tahun yang lalu.

Tapi aku nak mengingatkan Melayu UMNO yang mengigau siang malam tentang ketuanan haprak ... bahawa sesungguhnya diwaktu UMNO mengetuai pemerintahan BN dulu, merekalah yang telah melepaskan segala macam harta berharga milik negeri kepada bangsa Cina.

Apa yang UMNO buat selama 50 tahun dalam hal membangunkan keupayaan bisnes bangsa Melayu. Tidak sedarkan anda betapa gagalnya UMNO melahirkan peniaga-peniaga dari kalangan orang Melayu untuk bersaing dengan peniaga-peniaga Cina. UMNO ada kuasa tetapi tak berupaya memanfaatkan kuasa itu untuk melahirkan peniaga Melayu yang kompetitif di gelanggang terbuka.

Kalau diungkit dan didendang konon Melayu akan ketinggalan, maka sebenarnya Melayu memang telah ketinggalan sejak sekian lama, justeru kebodohan UMNO membangunkan keupayaan bangsanya dalam segala bidang. UMNO gagal dalam keadaan ada kuasa, kesempatan dan segala kemudahan untuk memajukan bangsanya.

UMNO gagal membangunkan keupayaan perniagaan bangsanya kerana peluang yang ada diagih-bolot oleh kaum kerabat dan kroni pemimpin sahaja. UMNO gagal kerana pemimpin-pemimpinnya bahagia dengan komisen dan untung belakang tabir daripada peniaga-peniaga besar yang bukan sebangsa dengannya.

Kesimpulannya UMNO adalah PENGKHIANAT BANGSA yang terbukti melalui penghakiman berdasarkan fakta. UMNO adalah PEROBOH KETUANAN MELAYU yang sebenar.
3:24:00 PG | 1 ulasan | Baca sepenuhnya

UMNO Beruas Dendangkan Lagu Basi "Ketuanan Melayu"

Written By marhain jelata on 06 Julai 2008 | 3:46:00 PG

UMNO Bahagian Beruas menganjurkan pertemuan pemimpin cawangan-cawangannya di Pengkalan Bharu semalam (5 Julai 2008). Sumber pasberuas.blogspot mengatakan semua ketua cawangan, ketua pemuda cawangan, ketua wanita cawangan dan ketua puteri cawangan dipanggil menghadiri program tersebut.

Sepanjang program itu, pemimpin UMNO Bahagian terus mendendangkan lagu "ketuanan Melayu" yang telah hanyir basi. Mereka memberikan gambaran negeri Perak telah jatuh ke tangan bangsa bukan Melayu dan hak orang Melayu sedang dirampas oleh kerajaan negeri yang baru. Isu Menteri Besar jadi boneka Cina DAP diolah dengan penuh kepalsuan dan hipokrasi.

UMNO cawangan diarahkan supaya meningkatkan usaha mengembalikan sokongan pengundi kepada UMNO/BN dalam rangka memenangi pilihanraya akan datang.

Mengulas tentang perjumpaan itu, Yang DiPertua PAS Kawasan Beruas, Sdra Samad Naiman menyeru petugas-petugas PAS supaya meningkatkan usaha penerangan kepada semua lapisan masyarakat untuk menangkis serangan pemalsuan fakta yang giat dijalankan oleh UMNO.

Menurutnya, ramai orang Melayu masih percaya kepada dongeng ketuanan Melayu yang mengaitkan UMNO sebagai pejuang dan pembelanya. Oleh itu penerangan harus difokuskan kepada pembuktian berfakta tentang pengkhianatan yang telah dilakukan oleh UMNO dalam hal ketuanan serta hak orang Melayu secara keseluruhannya.

Kebanyakan orang Melayu masih tidak dapat mengaitkan pengkhianatan dan kebodohan UMNO dengan realiti tertinggalnya bangsa Melayu dalam semua bidang kehidupan terutamanya ekonomi. Petugas PAS patut serius menyediakan butiran pembuktian itu dan mendekati Melayu UMNO dengan hujjah yang lebih meyakinkan.
3:46:00 PG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

Pengundian Ketua Kampung Panchor Ditangguhkan - Limau Purut Tiga Serangkai

Written By marhain jelata on 05 Julai 2008 | 3:05:00 PG

Pengundian bagi memilih ketua kampung Panchor yang dijadualkan hari ini, 5 Julai 2008, ditangguhkan ke satu tarikh yang belum ditetapkan. Notis penangguhan diserahkan oleh Penghulu Mukim Pengkalan Bharu kepada calon A (Pakatan Rakyat), Haji Khalid Awang pada pukul 6.00 petang semalam. Alasan penangguhan ialah wujud ancaman keselamatan berikutan bantahan berhubung status pengundi kaum Cina kawasan Bagan Panchor yang dikemukakan oleh penyokong calon B (UMNO).

Menurut Haji Khalid, penyokong calon UMNO menuntut supaya Pejabat Penghulu Mukim yang menguruskan pengundian agar menetapkan bahawa pengundi kaum Cina tidak dibenarkan mengundi. Tuntutan diasaskan kepada faktor bahawa kaum Cina tidak berhak terlibat dengan urusan kampung Panchor yang kononnya didiami oleh penduduk Melayu keseluruhannya. Menurut mereka, kaum Cina mempunyai ketua sendiri dari kalangan mereka untuk urusan hal ehwal komuniti mereka.

Walau bagaimana pun, Penghulu Mukim telah menjelaskan bahawa persempadanan kampung bagi maksud kelayakan mengundi telah ditetapkan sepertimana sempadan pentadbiran daerah yang digunapakai sejak dulu (sebelum kerajaan baru). Namun begitu, penjelasan yang diberikan tidak dapat diterima oleh penyokong-penyokong calon UMNO.

Mereka (penyokong UMNO) mengugut untuk mengambil tindakan kekerasan sekiranya didapati ada pengundi kaum Cina hadir ke pusat pengundian untuk tujuan mengundi.

Pihak pejabat Penghulu Mukim telah merujuk kepada Pejabat Daerah Manjung berkenaan ancaman yang berlaku dan telah dinasihatkan supaya mengambil keputusan menangguhkan pengundian ke satu tarikh yang akan diberitahu kemudian.

Beberapa pemimpin muda yang menyokong calon Pakatan Rakyat melahirkan rasa kesal dengan ugutan yang dilakukan oleh penyokong calon UMNO sambil menyifatkan alasan-alasan yang diberikan sebagai tidak menasabah dan out of law.

Bagi mereka, sempadan kampung dan sempadan daerah adalah perkara yang telah sedia termaktub dan sepatutnya tidak dipertikaikan lagi kerana ia telah ditetapkan oleh kerajaan BN/UMNO terdahulu sejak lama.

Selain itu mereka juga kesal kerana UMNO bertindak menafikan hak kaum Cina untuk mengundi sedangkan hak mereka telah ditentukan dengan jelas di dalam perlembagaan negara. Peraturan berhubung proses pengundian memilih ketua kampung yang dikeluarkan oleh Kerajaan Negeri juga dengan jelas tidak menghadkan kelayakan mengundi kepada orang Melayu sahaja.

Tuntutan penyokong UMNO itu disifatkan sebagai buta undang-undang dan peraturan serta berbau perkauman yang sangat merbahaya. Veteran politik setempat menyifatkan tindakan penyokong-penyokong UMNO tersebut sebagai "Limau Purut Tiga Serangkai, Buta Perut Tak Dak Akai".
3:05:00 PG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya

PAS Beruas Mesti Berani Berubah

Written By marhain jelata on 01 Julai 2008 | 4:43:00 PG

PAS Beruas mesti berani berubah. Inilah rumusan daripada tinjauan pendapat di kalangan aktivis politik dan masyarakat dalam kawasan Parlimen Beruas.

PAS di kawasan ini masih dinilai sebagai parti yang tak bertenaga untuk menarik perhatian dan minat masyarakat. Penggerak PAS setempat tidak dipandang sebagai figure yang berwibawa untuk membangunkan masyarakat dalam pelbagai aspek. Inilah realiti penilaian masyarakat.

Orientasi minda majoriti orang Melayu masih lagi “benda”. Mereka menilai dan menghukum berdasarkan faktor “benda”. Mind-set ini telah disogokkan dengan sangat berkesan oleh budaya UMNO sejak zaman berzaman dan amat sukar untuk diruntuhkan.

Mau tak mau PAS mesti menerima realiti ini dan mengambil langkah mendekati mereka sesuai dengan jenis dan tahap pemikiran kebendaan itu. Penegasan ini bukan bermaksud kita perlu meleburkan tunjang perjuangan kita semata-mata untuk mengikut rentak tarian mereka. Prioriti ‘seruan tauhid’ sebagai asas utama tetap diinsafi namun pengolahan strategi berdasarkan realiti juga adalah sebahagian daripada sunnah dakwah.

Authority yang dipinjamkan oleh Allah untuk sementara waktu ini, perlu dimanfaatkan sebaik mungkin. Dakwah dalam konteks ilmu dan maklumat wajib dioptimumkan. Kebajikan dan lain-lain keperluan masyarakat wajib diambil perhatian secara serius sebagai sebuah kerajaan. Pembangunan ekonomi dan keusahawanan wajib digerakkan secara agresif melalui kesempatan kuasa yang ada. Mekanisme hisbah wajib didaulatkan dengan penuh komitmen supaya tertegak keadilan seperti yang dituntut oleh Quran dan Hadith.

Maklumat

Masyarakat Melayu Islam Beruas memang miskin maklumat. Kemiskinan itulah yang menyebabkan mereka masih setia mengundi BN. PAS Beruas wajib mengusahakan operasi perang ilmu dan maklumat ke seluruh pelosok dan ceruk kampung. Majlis ilmu wajib ada di setiap masjid, surau, dewan orang ramai dan lain-lain premis yang menasabah secara berjadual dan sistematik. Maudhu’ atau topik yang dikuliahkan mestilah diseragam dan diselaraskan secara professional seperti standard dakwah Rasulullah SAW. Satu jabatan khas wajar dibentuk bagi mengurus dan memantau perjalanan serta keberkesanan program ilmu ini, untuk menentukan penambahbaikan yang diperlukan.

PAS Beruas juga wajar menyalurkan maklumat bercetak kepada orang ramai. Ia boleh berbentuk bulletin, risalah khas atau surat. Individu sasaran maklumat bercetak ini mestilah jelas dan dirancang berdasarkan culaan. Menabur risalah tanpa diketahui siapa yang menerimanya, adalah pembaziran dan sia-sia.

Kita patut amalkan management by objective termasuk dalam hal penyaluran maklumat bercetak ini. Perancangan mesti mengambil kira hitungan secara matematik. Kawasan Parlimen Beruas merangkumi 27 gabungan kampung-kampung berketua kampung. 19 dalam Dun Pengkalan Bharu dan 8 dalam Dun Pantai Remis. Jika disasarkan 100 penerima bagi sebuah kampung maka jumlah naskhah cetakan ialah 2700. Nama-nama 100 penerima bagi setiap kampung itu wajib tersenarai dengan jelas berdasarkan sebab-sebab yang telah dianalisis oleh unit khas secara professional.

Mekanisme penilaian hasil penyaluran maklumat itu mesti diwujudkan. Penilaian ini amat mustahak untuk menentukan kesesuaian approach dan isu yang dimuatkan dalam bahan cetakan. Feed-back daripada individu sasaran mesti di nilai untuk menentukan langkah susulan yang terbaik.

Kebajikan Masyarakat

Kebajikan adalah isu besar. UMNO berjaya mempertahankan sokongan pengundi Melayu dengan isu ini. Melayu percaya bahawa UMNO telah terlalu banyak berjasa menjaga kebajikan mereka. Sejuta penyelewengan UMNO yang didedahkan oleh pelbagai pihak tak memberi bekas di hati pengundi. Mereka tetap sentimental terhutang budi kepada UMNO disebabkan beberapa pemberian kerajaan kepada mereka. Bantuan persekolahan, bantuan pendidikan tinggi, bantuan fakir miskin, bantuan buku teks, bantuan hari raya, bantuan baja, bantuan modal niaga, pinjaman TEKUN, pinjaman nelayan, pinjaman MARA dan puluhan skim lain telah meyakinkan Melayu bahawa UMNO memang prihatin terhadap kebajikan mereka sebagai rakyat.

Mereka tidak peduli tentang songlap korup kongkalikong berbilion ringgit yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin UMNO bangsa penyangak itu.

Sekarang kita memerintah negeri. PAS Beruas mesti memanfaatkan semua ruang dan peluang yang ada untuk faedah orang ramai khususnya Melayu. Organisasi parti wajib digerakkan supaya membina sistem pengkalan data yang lengkap. Bancian penduduk patut dibuat di setiap kampung untuk mendapatkan maklumat latar belakang yang terperinci.

Maklumat itu digunakan sebagai asas merangka pelan tindakan program kebajikan masyarakat. Fakir dibantu, miskin dibimbing, bijak disokong, bodoh diajar, jarak dihubung, banjir dibenteng, bocor ditampung, lemah dilindung, merempat diberi tempat.

PAS Beruas mesti menjalin hubungan mesra dengan semua jabatan dan agensi kerajaan negeri. Hubungan itu sangat mustahak untuk memudahkan urusan pembangunan masyarakat terutama hal ehwal kebajikan. Kunjungan resmi ke pejabat-pejabat yang berkenaan mesti dibuat. Ikatan resmi dalam bentuk jawatankuasa-jawatankuasa khas bersama jabatan dan agensi tersebut mesti diusahakan. Maklumat prosedur birokrasi serta piagam jabatan dan agensi tersebut hendaklah didokumenkan dengan sistem fail yang sempurna. Persediaan ini akan membantu kelancaran pentadbiran kampung-kampung khususnya dalam urusan kebajikan anak kampung. Pejabat JKKK patut menjadi pusat sumber bagi penduduk kampung untuk mendapatkan apa jua maklumat bagi memudahkan urusan mereka dengan kerajaan.

PAS Beruas wajar menyediakan pelan tindakan kebajikan masyarakat untuk digerakkan oleh setiap cawangan dengan kerjasama JKKK. PAS mesti sentiasa pro-aktif tentang keperluan orang ramai yang dimaklumi musimnya seperti musim mula bersekolah, musim menyiapkan keperluan perayaan hari besar, musim kemasukan ke IPT, musim banjir, musim sukan sekolah, musim program motivasi pelajar, musim berangkat menunaikan haji, musim kenduri perkahwinan dan lain-lain.

Banyak keprihatinan yang boleh ditunaikan menjelang atau pada musim-musim tersebut. Keprihatinan itu boleh terlaksana jika PAS Kawasan dan Cawangan telah bersedia dari peringkat awal dengan perancangan dan pelan tindakan yang jelas.

PAS Beruas mesti berani berubah daripada kelaziman menganjurkan aktiviti ritual dan ceremonial serta program yang berdiri di atas isu atau peristiwa semasa kepada aktiviti dan program yang benar-benar memberi impak terhadap keselesaan hidup masyarakat.

Antara fitrah manusia ialah berterima kasih dan lembut hati terhadap pihak yang membantu mereka menghadapi kesusahan atau menyelesaikan masalah.

Pembangunan Ekonomi Dan Keusahawanan

Politik moden ditunjangi oleh isu ekonomi. Majoriti manusia menilai kemampuan pemerintahan pada keupayaan meningkatkan ekonomi negara dan rakyat. Idealisme perjuangan parti sama ada berasaskan nilai agama atau lain-lain prinsip keadilan sejagat bukan faktor utama yang dipertimbangkan oleh majoriti rakyat (pengundi). Ini adalah realiti pemikiran politik rakyat terbanyak.

PAS di semua peringkat termasuk PAS Beruas perlu tampil di mata masyarakat sebagai parti yang dominan dalam usaha ekonomi dan pembangunan keusahawanan. UMNO akan hancur dan hilang jika PAS Beruas dapat berdiri sebagai pembimbing, pemudahcara, perunding dan mentor kepada orang ramai dalam urusan pembangunan ekonomi dan keusahawanan.

Keperluan berperanan bagi maksud ini bukanlah bermaksud PAS Beruas perlu menjadi sebuah entiti perniagaan. PAS tak perlu ada kilang atau syarikat besar yang menjalankan bisnes saiz korporat atau konglomerat. PAS tak perlu tunjukkan akaun parti yang berjumlah ratusan ribu atau jutaan ringgit.

Peranan yang akan mendapat markah tinggi di hati masyarakat ialah membuka laluan bagi mereka untuk menceburkan diri dalam aktiviti ekonomi dan keusahawanan. Setiap individu dalam masyarakat memiliki keupayaan dan kemahiran tersendiri berdasarkan persekitaran dan pengalaman masing-masing. Keupayaan dan kemahiran itu kebanyakannya terpendam justeru kekurangan maklumat, panduan dan bimbingan untuk dimajukan.

PAS Beruas perlu yakin diri dan smart. Individu-individu yang berlatarbelakang ekonomi mesti disatukan dan digerakkan untuk membentuk pasukan pembimbing masyarakat dalam hal memajukan diri di sektor ini.

Kawasan Beruas merupakan kawasan yang kaya dengan sumber untuk pembangunan ekonomi dan keusahawanan. Sepanjang sempadan barat kawasan Beruas ialah zon sektor perikanan laut yang sangat dikenali manakala kawasan tengah dan timur adalah zon pertanian yang subur dan sesuai untuk pelbagai jenis tanaman.

Jawatankuasa atau unit khas bagi tujuan ini patut mengkaji aktiviti keusahawanan yang boleh dibangunkan di kalangan masyarakat setempat. Kesempatan sebagai parti pemerintah sepatutnya dimanfaatkan secara maksimum. PAS Beruas wajar mempelopori pembentukan masyarakat usahawan yang kompetitif di kalangan semua golongan dalam masyarakat sama ada dewasa, belia, wanita, OKU dan lain-lain.

Pergantungan kepada hanya satu sumber pendapatan boleh dipecahkan jika dirancang dan dibimbing dengan betul. Kebanyakan keluarga nelayan, petani dan buruh di kawasan ini mempunyai sumber manusia dan sumber modal bukan wang yang masih belum dieksploitasi. Mereka mempunyai kawasan sekeliling rumah atau kawasan kebun yang masih tidak dimanfaatkan sepenuhnya. Mereka juga mempunyai isteri dan anak-anak yang masih ada kesempatan masa untuk melakukan sesuatu aktiviti tetapi tiada idea untuk melangkah.

PAS Beruas harus meneroka peluang keusahawanan yang sesuai dan berpotensi untuk diceburi oleh masyarakat. Pemerhatian kasar menunjukkan bahawa banyak projek kecil dan sederhana serta cottage industry (penghasilan produk di rumah) yang sesuai untuk dimajukan dikalangan masyarakat petani, nelayan dan buruh di kawasan ini. Contoh aktiviti ekonomi yang boleh dimajukan ialah akuakultur (saiz kecil), pertanian fertigasi, tanaman sayur-sayuran, pemerosesan produk berasaskan hasil laut, servis berkaitan hobi dan pelancongan, pemerosesan hasil pertanian, produk jahitan dan produk kraftangan.

PAS Beruas mesti berani berubah daripada jatidiri dan mentaliti pembangkang kepada realiti pemerintah dan pemandu masyarakat.

4:43:00 PG | 0 ulasan | Baca sepenuhnya